Hege Zezanski er mamma til Vilde (14) og Tine (25). Tine er ferdigutdannet lærer, mens Vilde fortsatt er skolejente. Mamma Hege Zezanski er ikke i tvil om at det å spare i fond til jentene, har gitt dem både muligheter, trygghet og god økonomisk grunnopplæring.

- Da jeg begynte å spare til Vilde, satt jeg inn 300 kroner i måneden. Nå har jeg økt summen til 500 kroner, og merker ikke endringen en gang, forteller Zezanski.
500 kroner tilsvarer rundt halvparten av det hun mottar i barnetrygd for Vilde.

Sjekk hvor mye du kan spare til barna dine i vår sparekalkulator


Å spare jevnt og trutt gir resultater

Tobarnsmoren valgte tidlig å spare i fond, fremfor å sette pengene i banken.

- Jeg vil anbefale alle som sparer til barna på en vanlig konto å sjekke hvor mye renter du har fått det siste året! Jeg tror du vil bli overrasket over hvor lite det er. Hvis jeg ser på de siste tre årene, har jeg mottatt 19 000 kroner i avkastning på fondet til datteren min. Det er gøy!

Zezanski håper dette kan bli god startkapital når Vilde en gang skal ut i boligmarkedet.

- Kanskje kan dette bli hennes døråpner i et vanskelig boligmarked. Uansett vil pengene hjelpe henne godt i gang, sier hun.


Ekspertene er enige

Christian Vestengen er senior markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning, og han kunne ikke vært klarere i sin tale:

- Det er vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet. Klarer du å spare 500 kroner og tenke langsiktig, vil barnet få en veldig god startkapital når tiden er inne, sier Vestengen som ikke er i tvil om at fond er bedre enn en god gammeldags bankkonto.

- Slik det er i dag, har du veldig lav rente på penger som står i banken. Sparer du i Eika Spar, som er vårt anbefalte aksjefond, har du en mye bedre plan for pengene dine så lenge du har en lang tidshorisont. Dette er rett og slett det beste for barna dine, sier Vestengen.

Som spareekspert er han overbevist om at faste trekk er den beste måten å spare på.

- Tilpass forbruket til sparingen istedenfor å tilpasse sparingen til forbruket.

Et eksempel er om du sparer 1000 kroner i måneden i 18 år for barnet ditt. Da vil poden med dagens bankrente ha 285 000 i egenkapital til egen bolig på 18-årsdagen.

- Hadde du derimot spart i fond, med en årlig avkastning på 8,5 prosent, kunne egenkapitalen vært på 450 000 kroner. Så da er det vel egentlig ingen tvil?

Start sparing i fond her


Sparepenger til bil og bryllup

Da Tine (25) var ferdig på videregående skole og klar for studenttilværelsen, trengte hun bil for å komme seg frem og tilbake i hverdagen. Hege Zezanski ønsket ikke at datteren skulle kjøpe seg et gammelt vrak av en bil.

- Det kjentes godt å kunne bruke oppsparte midler på en sikker bil, forteller hun.

Nå sparer til Tine selv i BSU, og er flink til å styre økonomien sin.

- Men vi synes begge det er gøy å se at fondet vokser. Vi bruker mobilbanken begge to, og følger med hele tiden, forteller en entusiastisk mamma som fortsetter å spare til Tine selv om hun nå er voksen.

- Og det kan jo hende hun skal gifte seg en dag, og da kommer det nok godt med at mamma har spart i fond, smiler Hege Zezanski.


Start i dag

Hun er ikke tvil om hvilket råd hvilket råd hun vil gi til dem som ønsker å komme i gang med en smartere sparing til barna.

- Ta deg en tur i banken og lytt til rådene du får. Velg en plan som kjennes trygg og stol på den. Om det går litt opp og ned, er ikke det farlig - så lenge du tenker langsiktig.

Christian Vestengen er helt enig.

- Start tidlig med å spare til barna. Ha en langsiktig perspektiv, gjerne 18 år. Klarer du å spare barnetrygden, er det veldig bra. Snakk med en rådgiver i banken din, og forklar hva du ønsker med sparingen din, sier Vestengen som også har et skattemessig argument:

- Husk at penger du setter i aksjefond først beskattes når andelene realiseres. Når du har penger i banken, blir renteinntektene dine beskattet årlig. Den utsatte skatten vil kunne bety mye for din avkastning om du har lang tidshorisont, forklarer Vestengen.


Spare i barnets navn?

Nå som arveavgiften ikke er et tema, er det ikke lenger noen veldig klar grunn til å spare i barnets navn fremfor sitt eget. Det er fordeler og ulemper ved begge løsninger.

- Velger du å spare i ditt navn, beholder du kontrollen. Men om du må gjennom en skilsmisse for eksempel, blir pengene du har spart til barna en del av oppgjøret, forklarer Vestengen.

Har du valgt i spare i barnets navn, kan det hindre barnet i å få stipend når det en gang skal studere. Reglene i Lånekassen sier nemlig at nettoformuen ikke må overstige 370.304 kroner dersom du skal få maksimalt stipend.

Samtidig må du være klar over at når beløpet på kontoen blir mer enn to ganger folketrygdens grunnbeløp (ca. 180.000 kroner), er det overformynderiet som forvalter pengene til barnet ditt. Da må du søke overformynderiet om lov dersom du ønsker å gjøre noe med pengene.

- Men det er mulig å lage klausuler, så be om råd i banken, avslutter Christian Vestengen.